سفارش تبلیغ
صبا ویژن
دانش
هواپیمای اف 15

هواپیماهای جنگی یک جذابیت خاصی در مقایسه با دیگر هواپیماها از خود نشان میدهند؛ به عنوان مثال در جنگ جهانی اول هواپیماهای جنگی دو باله،در جنگ جهانی دومهواپیماهایی چون اسپیت فایر ،موستانگ،زیرو و جنگنده ی اف- 86 که نقش خود را بر فرازکره نشان دادند و جنگنده فانتوم اف-4 که در دهه ی 1960 زبانزد ومعروف گردید وپس ازآن جنگنده ی تاکتیکی اف-15 معروف به عقاب ساخته وارائه شده است.
در واقع میتوان گفت قابلیت های استثنایی اف-15ناشی از ترکیب ویژگی های کارامد است. استفادهاز دوموتور قدرتمند توربوفن با قدرت 29000پوند کشش(13154)در ثبت اوج گیری و شتابودارابودن یک سازه هوایی قوی که حاصل هزاران ساعت مطالعه و بررسی های رایانه ایوانجام آزمایشات تونل باد بوده و نیز استفاده از سطوح فرامین پروازی قوی که قابلیتپرواز را در این هواپیما خارق العاده ساخته است؛همچنین استفاده از سامانه ی هواییدیجیتال ونصب یک رادار با برد بلند حدود100مایل(160کیلومتر)در اف-15 وبه کار گیریآخرین نوع رادار برد متوسط واستفاده از موشک های هوا به هوای اسپارو و برد بلندحرارتی سایدوایندر و مجهز شدن ای جنگنده به توپ سرعت بالا ، از آن یک عقاب با سرعتبالا ساخته است. توسعه ی جنگنده اف-15 با تولید هواپیماهای جدید روسی درسال1967همزمان گردید واین در حالی بود که در همان زمان جنگنده های اف-4 در ویتنامدر گیر بودند؛در واقع تحت این شرایط ، نیروی هوایی ایالات متحده به طور جدی ساختجنگنده ی اف-15را آغاز نمود.
در ابتدا مدل اف- ایکس با هدف ایجاد برتریهوایی بر دشمن طراحی گردید.طراحی جدید،مخصوص نبردهای هوایی با داشتن قدرت وتواناییو چابکی خاصی در مقایسه با نوع طراحی شده ی روسی در نظر گرفته شده بود. نیرویهوایی ایالات متحده معتقد است که اف-15دارای خصوصیات و قابلیت های خارق العاده ایاست که در واقع ترکیبی از ویژگی هایی چون ،قدرت آتش و سامانه های پشیرفته یالکترونیک،به وجود آورنده ی این توانمندی می باشد.
در دهه ی 1980 جنگنده یاف-15در اختیار خلبانان اسرائیلی قرار گرفت و در عملیاتهای گوناگون بر فراز لبناناز آن ها استفاده گردید.به طور کلی ایجاد توانمدی حملات هوا به سطح ،در طراحی اصلیاین هواپیما باعث افزایش تولید آن شد و در واقع اف-15 به عنوان یک جنگنده ی رهگیرتوانست جایگاه واقعی خور را تثبیت نماید و در حال حاضر نیز جزو ساختار اصلی جنگندههای نیروی هوایی ایالات متحده می باشد.
اعتقاد بر این است که طراحی اف-15 بهنوعی به جریان یک نسخه برداری در یک پایگاه هوایی روسیه واقع در مسکو ارتباط دارد .در نمایشگاه هوایی برگزار شده در مسکو ، روسیه هواپیماهای خود را به نمایش گذاشتهبود و در بین یک هواپیمای روسی یک هواپیمای جنگی جدید با بال های تاشونده که ناتونام( فلاگر)را بر روی آن نهاده بود ،به چشم می خورد ودر سمتی دیگر جنگنده ی مافوقصوت فاکس بت صراحی شده توسط کارخانه ی میگویان دیده می شد که مجهز به دو سکان عمودیبود ؛البته اطلاعات بعدی ثابت کرد که فلاگر همان جنگنده ی میگ-23 و فاکس بت همانجنگنده ی میگ-25 می باشد و بعد ها نیز جهت تحقق یافتن اهداف حمله به مواضع زمینی بااستفاده از طراحی میگ-23،«میگ- 27فلاگر دی» طراحی و ساخته شد. میگ-25 فاکس بت یک جنگندهی تک سر نشین است و مجهز به دو موتور توربوجت تومانسکی آر-31 و دارای سیستم پس سوز میباشد. این جنگنده همچنین مجهز به موشک های رهگیر شامل دو فروند موشک(ای-ای-6اکرید)بدوه که یکی مجهز به سیستم هدایت مادون قرمز ودیگری مجهز به سیستم هدایتراداری می باشد. از دیگرموشک های استفاده شده در جنگنده ی مذکور، یک فروندموشک (ای-ای-8آفید)است که به کمک رادار فایر فاکس هدایت می شوند.میگ-25 قادر است باسرعت 8/2ماخ پرواز نماید وضمن پرواز تا شعاع 1610 مایلی(2580 کیلومتری) به سقفپرواز 80000پایی(24400) متری نیز دست یابد.با توجه به توانمندی های میگ-25کارشناسانبه این نتیجه رسیدند که جنگنده ی مذکور بر ضد هواپیماهای آمریکایی بی-70طراحیگردید؛اما واقعیت امر این بود که جنگنده ی فاکس بت به عنوان یک جنگنده ی شناسایی وبرتر هوایی ،شناخته شده بود.
بدیهی بود که این مسئله وزارت دفاع ایالات متحدهرا به این فکر وادار نمود که جنگنده ی روسی توانسته است در حد سنجش با جنگنده یاستاندارد نیروی هوایی ایالات متحده یعنی اف-14 قرار گیرد و تحت این شرایط بود کهکار ساخت یک جنگنده ی برتر هوایی ،در نیروی هوایی ایالات متحده ،به عنوان یک ضرورتعنوان شد و نیاز به یک هواپیما با بهترین شرایط ممکن در نیروی هوایی احساس گردید.
نیروی هوایی ایالات متحده بر طبق در خواست خود از شرکت های مک دانل وجنرالداینامیکز تقاضا نمود که در خصوص طراحی یک جنگنده که قادر باشد با سرعت حدود 3 ماخدست یابد و دارای بال ثابت و مجهز به دو موتور با یک سرنشین باشد در اسرع وقت اقدامنماید.
شایان ذکر است انجام پروژه ی مذکور علاوه بر دو شرکت مکدانل و جنرالداینامیکز به شرکت های فیر چایلد و بوئینگ ،گرومن ،لاکهید ،ووف و نورث آمریکن نیزارائه و پیشنهاد گردید که فقط سه شرکت مکدانل ،فیر چایلد و نورث آمریکن در مرحله یعقد قرارداد پذیرفته شدند و مراحل پیشنهاد پروژه تا ماه ژوئن 1969 به اتمام رسید ونیروی هوایی ایالات متحده از ماه جولای تا دسامبر ،ارزیابی های لازم را توسط بخشسیتم های هوانوردی خود به انجام رساند ونهایتا انتخاب شرکت مکدانل داگلاس به عنوانپیمانکار پروژه ی جدید در 23 دسامبر 1969 به طور رسمی اعلام گردید.
انتخابپیمانکار برنده در انجام پروژه ،تحت مسئولیت مشاور نیروی هوایی ایالات متحده قرارداشت ؛ بنابراین پس از تایید نیروی هوایی با سفارش و خرید جنگنده ی جدید وتجهیزنیروی هوایی ایالات متحده به اف-15 موافقت گردید.
اولین قرارداد منعقد شده درخصوص خرید هواپیماهای جدید ،20 فروند ثبت گردید که شامل 10 فروند جنگنده ی اف-15 ودو فروند نوع آموزشی تی-اف-15-ای وهشت فروند بعدی را نوع تک سرنشین و پیشرفته،یعنیاف-15 ای تشکیل می داد که در واقع مدل مذکور به ترکیب مدل پیشرفته ونهایی خیلینزدیک بود .
در 26 ژوئن 1972 اولین جنگنده ی اف-15 رسما از خط تولید شرکت مکدانداگلاس واقع درسنت لوئیس خارج شد وطی مراسمی به نیروی هوایی ایالات متحده تحویلگردید.
در ماه جولای جنگنده ی جدید توسط یک فروند هواپیمای ترابری گالاکسینیروی هوایی ایالات متحده به پایگاه هوایی ادواردز واقع در کالیفرنیا منتقل گردید وپس از مونتاژ نهایی وبازرسی های لازم ، برای اولین پرواز آماده شد و در 27جولای 1972 در زیر درخشش نور زیبای خورشیددر کالیفرنیا اوین حت اف-15 نیروی هوایی ایالاتمتحده تحویل خلبان آزمایش شرکت مکدانل داگلاس گردید وبه این شکل اولین پروازآزمایشی اف-15 ثبت گردید.ماموریت اصلی جنگنده ی اف-15 حفظ برتری هوایی و انجاماقدامات ضد هوایی است و در پست فرماندهی تاکتیکی هوایی در نظر کرفت.از ماموریت هاییکه در راس عملیات برتری هوایی قرار دارند می توان به انجام عملیات اسکورت وپشتیبانیهواپیماهای فوری در آسمان دشمن وحمله به هواپیماهای مهاجم ،شرکت در نبردهای هواییبا ایجاد اختلال های الکترونیکی ، انجام گشت های هوایی وایجاد پشتیبانی ودفاعتاکتیکی هوایی از موقعیت خودی اشاره کرد.
بر طبق گزارشات پروژه ی توسعه و ساختجنگنده ی اف-15،ازسخت ترین ماموریت در موارد اعلام شده ، درگیری ونبرد هوایی برفراز /اسمان دشمن اعلام شده است یعنی جایی که جنگنده ی تهاجمی باید خود را در مقابلحملات متقابل جنگنده های دشمن و آتش پر حجم ضد هوایی (زمین به هوا)حفظ نماید و درواقع این انتظارات عجیب نخواهد بود.
بهره گیری از کیفیت جنگنده های اف-15 بهدلیل استفاده از سیستم هیدرومکانیکی رایج یا سیستم تقویت کنترل در پرواز هواپیما بهعنوان یک امر برتر یاد شده است ؛ با این حال اف-15 تا پاییز سال 1974 با اصلاحاتوتغییرات زیادی تحت عنوان پروژه ی الهای تغییر مهندسی و بیش از39 توصیه و پیشنهادروبرو گردید که از ازمان آنها 26 مورد در هواپیما اعمال شد و13 مورد از پیشنهاداتنیز اصلا مورد توجه قرار نگرفت و رد گردید.
در میان موارد پیشنهادی اعمال شدهدر هواپیما سه مورد بینهایت مورد توجه قرار گرفت که عبارتند از خمیدگی نوک بالها،ناپیوستگی در ناحیه داخلی لبه حمله ی سکان افقی متحرک و ترمز هوایی نصب شده در پشتهواپیما.
در ادامه برنامه های آزمایشی شرکت مکدانل داگلاس ، دو مشکل نیز درمورد اف-15 مشخص و اعلام گردید ؛ مشکل اول در ارتباط با به وجود آمدن نوساناتوآشفتگی های جریان هوا بود که به طراحی ساختمان هواپیما مربوط می شود ومشکل دوم درخصوص بارهای وارده بر بال هواپیما در ارتفاعات بود.
بعد از سعی وتلاش فراوانجهت حل مشکلات به وجود آمده می بایست تغییراتی در قسمت نوک بال هواپیما به وجود میآمد ؛ بنابراین الزاما حدود 4فوت مربع (37/0مترمربع) به صورت مورب از نوک بالهواپیما حذف گردید؛ به صورتی که یک خمیدگی در نوک بال هواپیمابه وجود آمد . همچنیندر خصوص لرزش درسکان نیز می بایست یک برش در لبه ی حمله ی سکان افقی ا یجاد می شدتا مشکل لرزش ثبت شده در آزمایشات تونل باد منتفی می گردید .
همچنین با استفادهاز یک ترمز هوایی بزرگ به ابعاد 20*5/31 فوت مربع( 86/1*93/2متر مربع)که در پشتهواپیما تعبیه شد، هواپیما قادر به ایجاد پسای مورد نیاز خود در زوایای کم گردید وبه این صورت تا حد امکان مشکلات منتفی شد.
یکی از جنبه های جالب برنامه یآزمایش پرواز جنگنده ی اف-15 ساخت و پرواز یک مدل رادیو کنترل از اف-15 بود که توسطیک هواپیمای بی-52 مرکز تحقیقات پروازی سازمان ملی هوانوردی وفضانوردی ایالات متحدهدر ارتفاع 45000پایی (13700متری)انجام شد و هواپیمای رادیویی از راه دور کنترلگردید.مدل رادیویی اف-15 از آلومینیوم وفایبرگلاس ودر مقیاس8/3ساخته شد و طول بالآن 16فوت(91/4متر)، طول بدنه 23 فوت (28/7متر) و وزن آن حدود 2000پوند(907کیلوگرم)بوده است. کلیه ی عملیات هدایت هواپیما با استفاده از یک سیستمرادیو کنترل از روی زمین صورت می گرفت واف-15 رادیویی پس از انجام آزمایشات پروازیبا استفاده از چتر و یک فروند هلی کوپتر در میان هوا بازیافت می شد.
دراولجولای سال 1975 اولین اسکادران از جنگنده های تاکتیکی در پایگاه هوایی لانگلی شکلگرفت ومجدداً واحد عملیاتی مذکور در 9 ژانویه سال 1976 یعنی حدود 6 ماه بعد ، یکفروند دیگر از هواپیماهای خود را نیز تحویل گرفت وتا اواسط
سال1979 جمعا 443فروند از انواع اف-15 تولید گردید.

مشخصات فنی هواپیما

طول هواپیما: 8/63فوت(45/19متر(
فاصله ی بین دو نوک بال : 8/42فوت(05/13متر(
بلندیهواپیما:5/18فوت (65/5متر(
تعداد خدمه:اف-15 ای و سی یک نفره و اف-15 بی و دیوای دو نفره
پیشرانه: دو موتور توربوفن اف-100ساخت پرت اندویتنی

کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط 86/10/11:: 3:34 صبح     |     () نظر