تاریخچه سلاحهای شیمیایی و بیولوژیکی (قسمت اول )
کاربرد عوامل شیمیایی به عنوان سلاح به دوران قبل از میلاد مسیح باز میگردد.استفاده از تیرها و نیزه ها و شمشیر های آغشته سموم گیاهی جانوری و مصنوعی همواره حکم یک برگ برنده را در دست انسان داشته است.در این مورد می توان به تیر ها و نیزه های زهراگین سرخپوستان آمریکای جنوبی و بومیان قبایل آفریقایی اشاره کرد.تاریخچه سلاحهای شیمیایی را می توان به این صورت دسته بندی کرد:
404 تا 431 قبل از میلاد مسیح : بکار گیری بخار آرسنیک به عنوان یک گاز سمی و کشنده در نبرد پلوپنزی(چگونگی دمیدن این بخار سمی به سوی دشمن تا کنون مشخص نشده)
673 میلادی : اولین کاربرد سلاحی موسوم به <<آتش یونانی>> به هنگام محاصره شدن قسطنتنیه توسط یونانیان. <<آتش یونانی>> ماده ناشناخته ایی بود که باعث سوزش چشم پوست و بافت ریه ها می شد.این ماده احتمالا نوعی اسید عالی بود که یونانی ها درون گوی های شیشه ایی ریخته و بکمک منجنیق به سوی دشمن پرتاب میکردند.
کاربرد سلاحهای شیمیایی بصورت مدرن :
نقطه آغاز تولید و بکار گیری گازهای شیمیایی بعنوان یک سلاح را می باید توسط یک شیمیست عالی به نام فریتز هابر دانست.فریتز در روز 9 دسامبر 1868 در شهر برسلاو آلمان به دنیا آمد.نبوغ جنون آمیز او در علم شیمی زمانی مشخص شد که وی در سن کودکی موفق به کشف چند ترکیب شیمیایی فوق العاده شد.فریتز رشته شیمی را در دانشگاه هایدلبرگ برلین و زوریخ تحصیل کرد و موفق به دریافت درجه دکترای افتخاری گردید.فریتز شیوه های ابتکاری زیادی برای بدست آوردن انواع گازها از جمله گاز کلر از آب دریا ابداع کرد . با آغاز جنگ جهانی اول فریتز به تهیه انواع گازهای سمی بر پایه گاز کلر روی آورد.این تلاشها نهایتا به کشف گاز کلرین منجر شد . کلرین از هوا سنگین تر بوده و به راحتی در ساختمانها و سنگر ها نفوذ میکرد . در ماه آوریل سال 1915 اولین حمله شیمیایی سازمان یافته تاریخ بشر صورت گرفت.آلمانها با استفده از بالنهایی موسوم به زیپلین هزاران لیتر گاز سمی کلرین را بر فراز جبه ایپرس بلژیک رها کردند . این حمله کاملا موثر واقع شد بطوریکه در حدود 15000 نفر از سربازان جبهه ایپرس در همان لحظه اول جان باختند.سایر کشور های درگیر جنگ نیز سریعا به تاثیر فوق العاده سلاحهای شیمیایی پی برده و دست به تولید و توسعه انواع گازهای سمی زدند . در سال 1917 جبهه ایپرس بلژیک برای بار دوم آماج حملات شیمیایی آلمانها قرار گرفت البته این بار با گاز خردل . خدل نوع پیشرفته تر و کشنده تر گاز کلرین است . این گاز دارای رنگی متمایل به زرد و بویی بسیار زننده استو خاصیت کشندگی این کاز 50 برابر کاز کلرین است . تا پایان جنگ اول جهانی بیش از 100 هزار تن گاز شیمیایی کشنده بکار برده شد . حملات شیمیایی صورت گرفته در جنگ جهانی اول بیش از 90 هزار کشته و 5/1 میلیون برجا گذاشت . آنچه که فریتز هابر مکرر به آن اشاره کرد تاثیر روانی سلاحهای شیمیایی است . به عقیده فریتز انهدام روانی دشمن به مراتب مهم تر از انهدام روانی اوست و سلاحهای شیمیایی مناسب ترین گزینه برای نیل به این هدف است . فریتز هابر را باید پدر سلاحهای شیمیایی مدرن دانست . نا گفته نماند که وی در سال 1918 بعلت کشف شیوه ایی مناسب برای جدا سازی گاز نیتروژن از هوا مفتخر به دریافت جایزه نوبل شد .
نوشته شده توسط
86/10/10:: 6:59 عصر
|
() نظر